Pipehatt / pipetopp

Pipehatter / Pipetopp er viktig for levetiden til pipa og for å få en ren og god fyring. Når man velger pipetopp / pipehatt er det viktig å velge den typen som passer best både i materialvalg og farge, men også i type. Værforholdene er også en viktig faktor når man skal velge pipehatt / pipetopp.

Brodin AS Blikkenslagermestere har forbedret norske tak siden 1938.

Hva er en pipehatt / pipetopp?

Pipehatt / pipetopp er et dekke eller beslag over pipeløpet som beskytter pipa fra vær og vind. Pipehatten skal gi bedre beskyttelse mot vær og vind, lengre levetid for pipen og bedre fyring. Forskjellige typer pipehatter har blitt brukt i Norge og i Norden i århundrer, men har de siste årene utviklet seg betraktelig. Den tradisjonelle pipehatten er et tak over pipa, gjerne en flat stein, mens de mer moderne buede pipehattene også beskytter for vinden. De siste årene har det kommet flere og mer moderne løsninger som stiller seg opp mot vinden og beskytter uansett vær og vindretning.

Hvorfor bruke en pipehatt?

Hovedfunksjonen for pipehatter er å holde pipa tørr, gi bedre trekk og hindre røyknedslag. Målet er å gi pipa lengre levetid og bedre forbrenning. Problemene ved å ikke bruke en pipehatt kan være mange. Røyknedslag og dårlig forbrenning er noen av mange ulemper ved å ikke bruke pipehatter, men det er vann i pipeløpet som potensielt er den største faren. Det kan komme inn mye regnvann i en ubeskyttet pipe. Dette kan føre med seg fuktskader, sprekker og frostskader ved konstante temperaturforandringer. Ta kontakt med oss i Brodin AS Blikkenslagermestere for et godt tilbud på pipehatt

Typer pipehatter

Det finnes mange typer pipehatter og de fleste vil fungere godt til hverdagsbruk. Men man bør ta spesielt vær og vind i betraktning når man velger pipehatt.

Pipetak

Dette er et flatt tak som beskytter mot regn og snø ved å dekke selve pipeløpet. Dette er den eldste typen pipebeskyttelse og er ofte en skiferplate lagt oppå pipa på gamle bebyggelser. En av utfordringene med pipetaket er at den ikke beskytter veldig godt for vind og skrått regn.

Pipetopp med buet hvelv

Som regel et buet tak over pipeløpet som i tillegg til å beskytte mot regn og snø, vil dekke godt for hovedvindretning. Dette er den mest brukte pipehatten.

Værhane

En mer komplisert konstruksjon som snur seg etter vinden, gir godt trekk og beskytter godt mot vær og vind. Denne er spesielt nyttig i områder med store nedbørsmengder og mye vind.

Hva er viktig når man skal velge pipehatt?

Når man skal velge pipehatt er det flere ting å tenke på: Hvor mye brukes pipa, hva slags pipe er det, form og farge på taket og ikke minst om stedet er veldig værutsatt. Bor man for eksempel i et område med mye regn og vind bør man vurdere en Værhane som vil gi ly for vinden og veldig godt trekk i pipa. Hva slags pipe man har er selvfølgelig også viktig. Materialvalg og pipas stand vil være avgjørende for type pipehatt. Er pipa dekket i kobber, vil det være nødvendig å ha en pipehatt i kobber. Lurer du på hvilken pipehatt som er riktig for din pipe, ta kontakt med oss i Brodin AS Blikkenslagermestere for gode råd og god oppfølging.

Hvorfor Brodin er riktig leverandør av pipehatter

Brodin AS Blikkenslagermestere leverer håndverk til avtalt tid, med en konkurransedyktig pris til privatpersoner og bedrifter over hele østlandet. Siden starten i 1938 har vi i Brodin AS Blikkenslagermestere levert alt av hva tak og fasade trenger for å takle det harde norske klima. Enten det er takrenner, pipebeslag, rensing av tak eller fjerning av snø/is, kan våre profesjonelle blikkenslagere utføre jobben. Vi monterer selvfølgelig også snøfangere, takstiger, alt du måtte trenge av beslag og rehabilitering av piper. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, så kommer vi gjerne på befaring og utarbeider tilstandsrapporter/tilbud ved behov.
Flere tjenester