Takrenner

Takrenna er delen av takrennesystemet som ligger langs takets nedre del og samler opp vann fra regn og smeltevann. En takrenne samler opp vannet fra taket og fører det ned til nedløpsrøret og bort fra husveggen til et avløpssystem. De kommer i mange forskjellige farger, størrelser og materialer. Ta kontakt med oss i Brodin AS Blikkenslagermestere for å finne ut hvilke type takrenne som passer ditt hus.

Brodin AS Blikkenslagermestere har forbedret norske tak siden 1938.

Deler av takrennesystemet

En takrenne er en del av et takrennesystem som fører vann vekk fra taket og ned på bakken på en trygg måte. Takrennesystemer kommer i mange forskjellige former, farger og materialer, men består av noen grunnleggende deler:

 1. Overligger – Ligger over takrenna og beskytter mot løv og andre gjenstander
 2. Takfotbeslag / bordtaksbeslag – kobler takrenna sammen med taket.
 3. Rennekrok – Kroken som holder takrenna oppe.
 4. Renne – selve oppsamlingsdelen i takrennesystemet.
 5. Kum / Tappestykke – Fører vannet fra renna via benden til nedløpsrøret.
 6. Bend – stykkene som fører rørene inn fra overhenget mot veggen til nedløpsrøret
 7. Mellomstykke – kobling mellom nedløpsrørene
 8. Vulst ring – Holder feste på veggen så det ikke forskyves seg. Brukes kun på sinktakrenne- og kobbertakrennesystemer.
 9. Rørklammer – Fester nedløpsrøret til bygningen
 10. Nedløpsrør – Fører vannet i rør ned husveggen
 11. Utkast – Enden på nedløpsrøret som fører vannet ut av takrennesystemet og vekk fra bygningen.

Hva er viktig når man skal velge takrenne

Det viktigste man må tenke på når man skal velge takrenne er størrelsen og helling på taket, materialvalg, stil og farge. Størrelsen på taket og hellingen bestemmer hvilke størrelse man må ha på takrenna. Er taket laget av kobber eller sink, bør også takrenna være i samme materielle. Med Lakkert ståltakrenne kan man få en farge som kombinerer godt med taket. De fleste takrenner er halvrunde, men firkantede nedløpsrør kan bestilles og er populært i sink til hus i funkisstilen. Ta kontakt med oss i Brodin AS Blikkenslagermestere for å finne takrenna som passer for deg.

Typer takrenner

Det finnes veldig mange forskjellige typer nedløpsrør, men når man skal velge type bør man hovedsakelig tenke på materiale, dimensjon, formen og eventuelt fargen.

Takrenne materialer:

Vi i Brodin blikkenslagermester leverer takrenner i noen hovedmaterialer som stål, kobber og sink, men kan bestille og skaffe de fleste typer ved ønske.
Ståltakrenner og stålnedløpsrør

Ståltakrenner

Dette er den vanligste typen takrenner og kommer i veldig mange farger. Ståltakrenner selges lakkert med miljølakken Greencoat, plastdekket eller i råformat. Vi kan også spraylakkere ståltakrenner med spesielle farger ved behov. Mange husker den gamle typen ståltakrenner, med mye flassing og rust. Den nye typen ståltakrenner, som nå er standard, har lengre levetid og krever mindre vedlikehold.

Sinktakrenner

I Norge har bruken av sinktakrenner lange tradisjoner. Sinktak og sinktakrenner er veldig populært i bruk sammen med funkisstilen på bygninger fra 20 tallet og frem til i dag.
Sinktakrenner og sinknedløpsrør
Kobbertakrenner og kobbernedløpsrør

Kobbertakrenner

Kobber har lenge vært det edleste metallet brukt til tak, takrenner og nedløpsrør. Kobbertakrenner er både estetisk og praktisk, med lengre levetid enn de andre typene ettersom de ikke ruster. Har man kobbertak er det viktig å velge kobbertakrennesystemer, ettersom kobberet kan reagere med andre metaller og ødelegge dem. I følge verneorganisasjonen Bygg og Bevar, passer kobber også veldig bra til kompliserte former, eksklusive og ærverdige bygg.

Størrelser på takrenner

De fleste takrenner er halvrunde og måles derfor i diameter. De kommer som regel i tre forskjellige dimensjoner 100 mm / 125 mm / 150 mm. Størrelsen og hellingen på taket vil være med på å bestemme hvilke diameter man trenger. Vi i Brodin AS Blikkenslagermestere har eget verksted i Oslo, så vi kan spesialfabrikere det meste som trengs om behovet skulle dukke opp.

Hvorfor velge oss?

Brodin AS Blikkenslagermestere i Oslo leverer håndverk til avtalt tid, med en konkurransedyktig pris til private og bedrifter over hele østlandet. Siden starten i 1938 har vi i Brodin AS Blikkenslagermestere levert alt av hva tak og fasade trenger for å takle det harde norske klima. Enten det er takrenner, pipebeslag, rensing av tak eller fjerning av snø/is, kan våre profesjonelle blikkenslagere utføre jobben. Vi monterer selvfølgelig også snøfangere, takstiger, alt du måtte trenge av beslag og rehabilitering av piper. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, så kommer vi gjerne på befaring og utarbeider tilstandsrapporter/tilbud ved behov.
Flere tjenester